https://lifarma.com/over-lifarma/historie/_387____NL

    

 

De in Roermond geboren Jan Slangen maakte kennis met de veehouderij op het gemengde bedrijf van zijn ouders. Tijdens zijn opleiding en het werken op het ouderlijk bedrijf, dat in 1964 al 60 zeugen en 200 vleesvarkens telde, raakte hij er van overtuigd dat hij varkensspecialist wilde worden. Nadat hij zijn opleiding had voltooid, vloog hij naar Canada om ervaring op te doen in de varkenshouderij. Op een grootschalig varkensfok-, varkensmest- en melkveebedrijf in Nova Scotia werd hij eerst assistent-manager en daarna farm-manager. In 1964, na vier jaar ervaring in Canada, keerde hij met de opgedane kennis terug naar Nederland, waar hij voor Wessanen Mengvoeders varkensspecialist werd voor Oost-Brabant en Limburg. 

In 1982, na 14 jaar bij Wessanen Mengvoeders, nam de toen 39-jarige Jan Slangen de stap om zijn eigen bedrijf Lifarma b.v. te starten. Hij begon met de verkoop van en advisering van geneesmiddelen en dierbenodigdheden voor de varkenshouderij. In 1985 werden hier producten voor de pluimveehouderij aan toegevoegd. Dit was ook het jaar dat Jan Slangen zijn eerste verkopers/adviseurs in dienst nam. In 1991 werden ook producten voor de rundveehouderij aan het programma toegevoegd. Eveneens in 1991 werd lifarma het nieuwe steunpunt van Bayer voor de verkoop van orthomoleculaire diervoeding. Het betreft zowel verkoop als advisering. Lifarma levert met name veterinaire producten, reinigings- en desinfectiemiddelen, topdressing, hygiënemiddelen, veeherkenningsproducten, vloeren en coatings, instrumenten, weide afrasteringen. 

Voeding, preventie en gezondheid zijn de speerpunten waar Jan Slangen zich op richt. ’’Dieren houden is water, lucht en voeding’’, zo luidde de stelling van Jan Slangen. ’’Als het klimaat, de voeding en het drinkwater optimaal zijn, dan zijn de problemen minimaal.’’ Door optimalisatie van voeding neemt de kans op ziekte en antibiotica gebruik sterk af, zowel bij varkens, rundvee als pluimvee. Het toeleveringsbedrijf uit Baexem staat haar klanten ten dienst met deskundige medewerkers en een breed programma van producten. Het bedrijf met 14 medewerkers, beschikt over een varkens, rundvee- en pluimveespecialist, alsmede twee verkopers/adviseurs. Met de komst van zijn zoon Jules Slangen (huidig directeur) is de opvolging van Jan Slangen geregeld. Jan heeft tot aan zijn overlijden op 1 november 2014 in de zaak meegeholpen, waarbij men dankbaar gebruik kon maken van zijn kennis en praktische ervaring op het gebied van voeding, preventie en gezondheid.